top of page
Caută
Alice Burian

Vacanta in Romania: filarmonica , atelierul si turnul


Continuam lista obiectivelor turistice din judet , si ne mutam in municipiul Satu Mare. Astazi va prezint 3 obiective care se afla la mai putin de 1 minut una de cealalta , si deci sunt usor de vizitat.



Filarmonica Dinu Lipatti se afla in municipiul Satu Mare intr-o aripa a fostului hotel Dacia.

Cladirea a fost construita in anul 1902 in stil secession, pe zidărie portantă, planşe din arce de cărămidă pe traverse metalice. Holul are coloane şi două scări care duc la mezanin. Sala de concerte este flancată de colonade. Cupola este bogat ornată şi pictată în elemente de mozaic floral. Capacitatea sălii este de 400 locuri. Acustica este renumită si o situeaza între primele cinci săli de concerte din ţară.


Orchestra instituției are 65 de muzicieni profesioniști care susțin 80 de concerte pe sezon în Satu Mare și multe altele, pe scenele marilor capitale europene.


Filarmonica din Satu Mare a devenit realizatoare de evenimente concertante, simfonice, vocal-simfonice și discografice, preluate de radiodifuziune și televiziune.


Filarmonica sătmăreană are câteva manifestări proprii care i-au adus popularitate şi prezenţe concertistice deosebite printre care cel mai important: Festivalul Internațional Zilele Muzicale Sătmărene.


Adresa: Satu Mare, Piata Libertatii, nr. 8, Pasajul Stefan Ruha





Paul Erdos a fost un grafician roman, nascut in localitatea Hurezu Mare, jud. Satu Mare la 2 noiembrie 1916 . Studiile artistice le efectuează la Colonia de pictură din Baia Mare (1931), Budapesta, Paris, Veneţia, Roma, (1938). Între 1944-1945 este deportat cu familia din Satu Mare şi dus la Auschwitz de unde se întorce singur. Între anii 1946-1952 este prezent în viaţa artistică şi culturală sătmăreană. Din 1952 devine director al Teatrului din Baia Mare şi secretar al Uniunii Artiştilor Plastici, Baia Mare.


Paul Erdos a ilustrat câteva cărţi din autorii: Szemler Ferenc-Valtozo videk/ Meleaguri schimbătoare; 1960, Heredi Gustav-Lelekmelegito/Agitatorul; Mihai Eminescu- Luceafărul, ediţie biligvăromână-maghiară;1964, Miko Ervin-Ma kezdodik a holnap/ Azi începe ziua de mâine; 1965, Szemler Ferenc-Minden halhatatlan/ Totul este nemuritor; 1966, Mihai Negulescu-Oraşul lui Pintea; 1969, Alexandru Vlahuţă-România pitorească; 1980, Anamaria Pop-Pasul corbilor.


În timpul vieţii, pentru valoarea artei sale i-au fost decernate titluri şi diplome: Premiul de stat (1963), Maestru Emerit al Artei (1964), Meritul cultural clasa I (1976), Premiul special al Uniunii Artiştilor Plastici (1982). A avut expoziţii personale în principalele oraşe ale ţării: Oradea, Carei, Timişoara, Cluj, Baia Mare, Tg. Mureş, Braşov, Bucureşti, Sf. Gheorghe etc. A încetat din viaţă în data de 17 noiembrie 1987.


În anul 1986 s-a înfiinţat atelierul-galerie , iar în 1996 s-a deschis „Atelierul Memorial Erdős”, în sediul din Pasajul Dacia nr. 8, prezentând donaţia şi atelierul de creaţie a graficianului, spaţiul expoziţional de aici fiind destinat expoziţiilor temporare.


Adresa:Satu Mare, Piata Libertatii, nr. 8, Pasajul Stefan Ruha





TURNUL POMPIERILOR


Turnul pompierilor se afla la o aruncatura de bat de Filarmonica Dinu Lipatti si Atelierul Paul Erdos, intr-un mic parculet si are o poveste mai putin cunoscuta. Anterior construirii turnului depistarea incendiilor se facea din cele doua turnuri ale Catedralei Romano-Catolice, acolo unde pentru a scapa de plictiseala , supraveghetorii mai aduceau cate o femeie pentru a le tine companie. Clopotarii I-au parat preotilor, iar acestia, de frica ca nu cumva raul sa se abata asupra lor , i-au spus episcopului romano-catolic. Acesta s-a suparat foarte tare pe ei , dar intelegand necesitatea unui turn de supraveghere , a dat banii pentru construirea lui. De constructia lui s-a ocupat arhitectul Vajnai Ludovic, caruia i-a luat mai putin de un an sa-l termine. Asa a luat nastere turnul pompierilor din Satu Mare.


Intrarea în turn se face printr-un portal cu fronton triunghiular, având deasupra trei casete formate din patru baghete de piatră cioplită, în care se aflau trei texte cu privire la la anul ridicării turnului şi contextul în care a fost realizat. Edificiul are o înălțime de peste 47 de metri, o baza rectangulară de aproximativ zece metrii, urmată de începerea părții circulare până în vârf unde se găsește stema veche a orașului. Secţiune circulară are diametrul variabil pe înălţime de la 3,90 m măsurat la partea inferioară reducându-se la 3,0 m la partea superioară.

Grosimea pereţilor este de asemenea variabilă,reducându-se în trepte de la 80 cm la bază până la 45 cm sub nivelul balconului circular. Deeasupra balconului circular şi până la baza cupolei decorative zidăria turnului are grosimea de 30 cm.

Accesul până la platforma balconului circular se face printr-o scară metalică în spirală.

Platforma balconului circular perimetral este realizată sub formă de planşeu de lemn susţinut de traverse metalice. Platforma este prevăzută cu o balustradă de protecţie din fier forjat.

Cupola decorativă este realizată din lemn iar învelitoarea din tablă de cupru.

În vârful cupolei este montată o veche stemă a oraşului.


Adresa: Satu Mare, Piata Libertatii, Pasajul Ruha

Program: turnul e inchis iarna, se deschide in aprilie-mai si se inchide prin octombrie

Marti-Duminica 16:00-21:00








13 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page