Ne aflam intr-o situatie urata si din pacate suntem nevoiti sa ne limitam activitatile : fara calatorii, fara iesiri la restaurante si fara shopping la mall-uri, fara intalniri cu prietenii. Dar la un moment dat numarul persoanelor infectate va scadea si sper ca se va gasi un tratament pentru cei bolnavi sau un vaccin pentru cei care inca suntem sanatosi si vietile noastre vor reveni la normal.
Ideea de a scrie aceasta postare mi-a venit de la ceva ce am vazut pe un site de socializare care indemna la o sustinere a Romaniei in toate domeniile ei. Textul suna in felul urmator: "Cand se va încheia situația de urgența Coronavirus, faceți o fapta bună pentru restul anului 2020.
Petreceti-va vacanța în Romania, mancați în restaurante din Romania. Dormiți în hoteluri din Romania. Vizitați locurile turistice din Romania. Cumparați produse Romanesti în magazinele Romanesti. Sprijiniti companiile care au avut dificultăti din cauza lipsei de vanzari.
Și cumparați florile și plantele din florarii din cartierul dvs., nu din hipermarketuri, avem nevoie." Vreau sa vorbim despre vacantele din Romania si fiind satmareanca voi incepe cu judetul Satu Mare.
CASTELUL KAROLYI
Castelul Karolyi se afla in Carei si este cel mai vizitat obiectiv turistic din judetul Satu Mare. O ruina in trecut, astazi este restaurat si reintrodus in circuitul turistic cu sprijinul unor fondurilor europene.
In 1492 Karolyi Lancz Laszlo construieste aici o casa de piatra, care ulterior a fost inconjurata de bastioane de colt si un sant de apa transformandu-se in cet
ate. In secolul XVII-lea , pozitia strategica si forma solida face ca cetatea Carei sa fie parte din sistemul de fortificaţii împotriva turcilor. In 1661 si 1666 fortificatiile cetatii sunt largite , iar apoi o garnizoana germana cu artilerie proprie este repartizata aici in eventualitatea unui atac turcesc. Aceastea nu au reusit sa distruga cetatea , dar au provocat grave avarii, fiind reparate in anul 1678.
Alexandru (Sandor) Karolyi se alatura rascoalei lui Francisc (Ferenc) Racoczi II , iar trupele germane ataca cetatea , care rezista si de aceasta data , dar e nevoie de noi lucrari de refaceri incheiate in 1708. Francisc Rákóczi II petrece aproape o luna în cetatea din Carei, vizita fiind pastrata ca un moment memorabil în istoria familiei Károlyi. Camera în care a locuit faimosul conducator a rămas, la cerinţa familiei proprietare, un punct de reper în cadrul ulterioarelor transformari ale castelului, nefiind atinsa până la începutul secolului XX. Tot in cetatea Carei au avut loc intalnirile diplomatice din 1711 ce au dus la semnarea Pacii de la Satu Mare, care punea punct revoltei de opt ani a nobilimii maghiare din Ardeal.
Incepand din anul 1792 , bastioanele sunt demolate si cetatea se transforma intr-un castel in stil baroc, dupa planurile lui Jozef Bitthauser. Castelul este un patrulater cu doua etaje, cu 20 camere la parter si 21 la etajul superior.
Unele dintre cele mai importante momente din istoria castelului baroc le constituie vizitele membrilor familiei imperiale. Astfel, în anul 1797, Iosif Károlyi primeste la rezidenta sa vizita printului Jozef de Habsburg, iar aproape un secol mai tarziu, în 1884, printul Rudolf de Habsburg petrece doua zile la Carei în compania sotiei sale.
Urmand planurile arhitectului Arthur Meinig, contele Karolyi Istvan a initiat o serie de modificari , adaugand elemente in stil romantic, baroc si neogotic. Dupa moartea sa, in 1907, castelul nu a mai fost locuit, dar a fost pregatit pentru a primi, in 1919, vizita regelui Ferdinand I al Romaniei si a reginei Maria, un moment memorabil în viaţa castelului si a Careiului din perioada contemporană.
In perioada interbelică o parte a castelului este transformata în sanatoriu, iar restul găzduieste un cazino. În timpul celui de al doilea război mondial, cu acordul familiei Károlyi, funcţioneaza aici o scoală militara, transformata în spital militar în anul 1944. În perioada comunista, castelul gazduieşte institutii culturale de interes public:muzeul, casa de cultura si biblioteca orăşenească.
In aprilie 2009 s-a semnat un contract de finantare in urma caruia castelul Karolyi (si cetatea Karolyi de la Ardud) a fost supus unor lucrari de restaurare.
In prezent castelul găzduiește muzeul și casa de cultură.
Expozitia de la primul etaj incearca sa redea aspectul interior al unei rezidente aristocratice functionale de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Expozitia pemanenta de la parterul castelului Károlyi cuprinde patru sali organizate tematic, abordand trecutul Careiului din perspectiva vestigiilor arheologice descoperite în zona orasului, a istoriei localitătii, a mestesugurilor traditionale, a artei și istoriei ecleziastice careiene.
Expoziția de trofee din Africa și colecția de arme a Sir Dr. Pánczél Zoltán Tibor a ajuns în anul 2013 în gestiunea Muzeului Municipal Carei, fiind donată de moștenitorii lui Pánczél Zoltán Tibor, potrivit dorinței acestuia. Expoziția se bazează pe colecția Pánczél Zoltán Tibor, aceasta fiind alcătuită din trofee de vânătoare, obiecte legate de vânătoare, respectiv o colecție de arme.
In jurul castelului în anul 1700 a existat o gradina frumoasa, amenajata în stil baroc.
In anii 1790 gradinarul Bode György amenajeaza in jurul castelului nou o gradina engleza. Gradina avea si o sera cu plante exotice. Forma actuala o primeste pe o suprafață de 12 ha, în anul 1890. Luand in considerare plantele rare din gradină (208 specii si multe subspecii de plante arborescente), în anul 1982 a fost declarat parc dendrologic ocrotit. Platanul urias din fața castelului cu un diametru de 205 cm, a fost plantat în anul 1810.
Muzeul Municipal Carei (programări de grupuri pentru vizitare castel)
Adresa: B-dul 25 Octombrie nr. 1 Castelul Károlyi Carei Orar: Luni - Închis Marți – Duminică 9-17 (ultimul vizitator intră la 16:30)
Tel.: 0261 864981 (programări de grupuri pentru vizitare castel)
BILETE
Adulti - 10 RON
Copii - 5 RON
Grup > 15 pers. - 5 RON
Ghidaj (la cerere)
RO + HU - 30 RON
GB + DE - 50 RON
Comments